Oppskrifter

Tradisjonelle nordnorske potetsorter slik som gulløye og mandel har utpreget potetsmak. De spises ofte kokt hele med skall til en rekke tradisjonsretter der poteten er et selvskrevet tilbehør på tallerkenen. De er også velegnet til potetmos, pureer, ovnsbaking og lefsebaking, men ved koking sprekker de lett og bør derfor tilberedes med forsiktighet. For å unngå at potetene går i stykker under koking anbefaler vi å trekke eller dampkoke dem med skallet på fremfor å koke dem. Du sjekker om potetene er kokt ved å forsiktig stikke en tynn kniv, potetnål eller en gaffel inn i poteten. Når du kjenner lite motstand er de ferdige. Det er fint å la potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem. Man beregner omtrent 200 g potet pr person.

Slik trekker du poteter
Det er viktig å velge en kjele som passer til mengden poteter du skal tilberede. Ikke for stor, ikke for liten. Potetene, spesielt de melne, skal nemlig ikke bevege seg for mye hverken mens de koker eller når du tømmer av vannet. Kok opp vannet og skru ned varmen til et lavt nivå og ha i potetene. Trekketid for Gulløye er cirka 20-25 min men test med ei potetnål eller en spiss kniv.

Slik dampkoker du poteter
Mandelpotet og små gourmet-Gulløye går ekstra lett i stykker, derfor anbefales dampkoking til denne sorten. Metoden kan også brukes til Gulløye med vanlig størrelse. For å dampkoke trenger du en kasserolle med rist som du legger potetene på. Fyll vann opp til rista, og damp potetene omtrent like lenge som du ville kokt dem. Som med vanlig koking, er det lurt å sørge for at potene er omtrent like store.