Litt om kvalitet

For potetentusiasten
Image Author
Midnattsolpotet

Vi gjør vårt ytterste for å holde en utmerket kvalitet på våre produkter, blant annet gjennom nøye kontroll av all potet som vaskes og pakkes i posene. Men – potet er en levende organisme som ånder fra den blir høstet til den blir kokt. Selv om en potet ser fin ut, vil den kunne ha latente skavanker som først kommer til syne en stund etter pakking, gjerne når poteten utsettes for lys og varme, for eksempel i en butikk med mye lys og høy lagringstemperatur.

Har du vært uheldig og fått dårlig potet, setter vi stor pris på at du forteller oss det. Fyll ut reklamasjonsskjema som du finner her (lenke til side om reklamasjon). Det vil gi oss all informasjon vi trenger for å sjekke våre referanseprøver, se hvilken vei poteten har tatt etter at den forlot anlegget hos oss, og kunne ta kontakt med deg.

Vi kan mye om poteter og noen generelle spørsmål om kvalitet på potet er gjengangereblant forbrukere. Her er ofte stilte spørsmål om potetkvalitet:

• Potetene dine holder seg lengst om de har det mørkt og kjølig. Høstsesongens første poteter kan gjerne oppbevares svalt, men mørkt. Utsettes de for lys, kan de fortere bli grønne. Har du plass i grønnsaksskuffen i kjøleskapet er det et bra sted å oppbevare poteter.

• Grønne poteter er grønne fordi de inneholder klorofyll. Det er ikke farlig – men en indikasjon på at potetene også inneholder solanin som man ikke bør få i seg i store mengder. Grønnfarge skyldes feil oppbevaring. Når du kjøper potet i butikk velg helst lystette poser, slik som Midnattsolpotet som pakkes i mørke poser og oppbevar poteten mørkt og kjølig når du kommer hjem.

• Lilla mandelpoteter er ikke farlig å spise. Mandelpoteter kan enkelte år, spesielt etter en dårlig vekstsesong som gjør at potetene er relativt umodne bli lillafarget i skallet og/eller innvendig. Det er ikke farlig – tvert imot er det antioksidanter av sorten «antocyaner» som gir denne typen farge.

• Skallet er potetens forpakning, og det kan svært ofte være lurt å tenke som om oss mennesker; det er innholdet som teller! Poteten har blitt gjenstand for høyt skjønnhetspress, men for å minske matsvinn er det viktig at all god mat som kan spises, blir spist. Særlig potet dyrket i Nord-Norge kan ha et litt rufsete skall, og det spesielt litt ut i lagringssesongen. Det skyldes at vekstsesongen er svært kort, og skallet blir svakere enn hos potet dyrket lenger sør. Dersom det er brune partier i skallet kan det komme av at skallet har flasset av. Heldigvis er poteten en levende organisme, og kan danne et nytt skall for å beskytte seg! Noen ganger finner du også skurv på skallet. Det kan vises som ruglete partier, mørke prikker eller sølvfarget belegg utenpå potetknollene. Slike poteter er ufarlige å spise, både tilberedt med og uten skall. Er du i tvil, sjekk hvordan poteten ser ut inni: Er den fin og gul og ser ut som potet skal, kan du trygt spise den.

Bærekrafttips: Den mest miljøvennlige maten er den som blir spist. Bli med å bekjemp matsvinnet, ikke kast spiselig mat. Er du i tvil om poteten kan spises? Hvis den er den er fin og gul inni og ser ut som potet skal, kan du trygt spise den.

Image Blog