Skreimølje med gulløye

Skrei, lever og rogn kalles også skreimølje, og er den tradisjonelle måten å servere skreien på. Dette er festmat som bare kan nytes i skreisesongen som starter i februar. Server med gulløye for en ekte nordnorsk opplevelse på tallerkenen.

Tilberedning

Begynn med fisken ved å klippe av finner og fjerne de sorte hinnene i buken. Legg skivene i kaldt vann frem til de skal tilberedes.

Skyll rogna forsiktig slik at ikke hinnene revner, men fjerne løse hinner. Pakk rogna inn i matpapir og fest godt med hyssing. Kok opp vann og salt i en kjele til rogna, og legg i rogna. La den trekke i 20-30 minutter avhengig av tykkelsen.

Kok opp vann til fisken og tilsett grovsalt, eddik og pepper. Rør i vannet med en visp slik at saltet løser seg opp. Legg i fiskeskivene, kok opp og senk varmen. La fisken trekke i ca 8-10 minutter.

Kok opp vann til leveren i en kjele og tilsett løk skåret i tynne skiver, eddik, hel pepper og laurbærblad. Rens leveren for hinner og del den i biter med fingrene. Kok opp og senk varmen. la leveren trekke i ca. 5 minutter.

Kok gulrøtter og poteter.

Løft skreiskivene ut av kokevannet.

Server skreien sammen med kokt gulløye, kokt rogn skåret i skiver, lever, kokte gulrøtter og et dryss finhakket persille. Server gjerne med godt flatbrød.

Velbekomme!

Ingredienser

Til 4 personer:
1,5 kg skrei i skiver
2 liter vann
2 ss eddik, 7%
1 dl grovsalt
2 ts hel sort pepper
2 laurbærblad

Rogn:
1 stk torskerogn
1 liter vann
2 ss salt

Lever:
200 g torskelever
1 dl vann
1/2 gul løk
1/2 ts eddik, 7 %
5 stk hel pepper
1 laurbærblad

Gulløye fra Nord-Norge, gulrøtter og fersk persille

Relaterte produkter

Ingredienser

Til 4 personer:
1,5 kg skrei i skiver
2 liter vann
2 ss eddik, 7%
1 dl grovsalt
2 ts hel sort pepper
2 laurbærblad

Rogn:
1 stk torskerogn
1 liter vann
2 ss salt

Lever:
200 g torskelever
1 dl vann
1/2 gul løk
1/2 ts eddik, 7 %
5 stk hel pepper
1 laurbærblad

Gulløye fra Nord-Norge, gulrøtter og fersk persille