
Boknafisk er nydelig nordnorsk tradisjonsmat som vekker både følelser og matminner for mange. Servert med gulrotstuing og stekt bacon har du manges livrett. Det er ikke til å komme bort i fra at når Gulløye fra Nord-Norge serveres som tilbehør til de gamle tradisjonsrike rettene oppstår det en slags magi på tallerkenen. Det som når gamle kjenninger møtes - kjemien er det samme, sjøl om årene går.
Tilberedning
- Skrell og skjær gulrot i biter på ca. 1 cm. Disse kokes møre i lettsaltet vann. Hell i fra kokevannet.
- Stek bacon i varm stekepanne. Stek først uten smør, og mot slutten tilsetter du 3 ss smør. Hold baconet varmt.
- Kok opp en kjele med lettsaltet vann til boknafisken. Smak gjerne på vannet at det smaker salt.
- Damp eller kok Gulløye.
- Lag hvitsaus ved å smelte 2 ss smør i en kjele, smøret må ikke få farge. Rør inn hvetemel. Spe med H-melk og la det koke opp innimellom. Spe til du har en tykk hvit saus.Ha i de kokte gulrøttene og smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Hold sausen varm.
- Legg boknafiskstykkene i kjelen med godt saltet vann. Kok opp og la fisken trekke i ca. 12 minutter eller til den flaker seg. Ta opp fisken med hullslev slik at kokevannet får renne av. Hvis du ønsker kan du fjerne skinnet på fisken.
- Server boknafisk med gulrotstuing, stekt bacon og kokt Guløye fra Nord-Norge.
Velbekomme!
Ingredienser
Til 2 personer
Ca 400 g boknafisk i porsjoner. Fisken utvannet i cirka 1 døgn i kaldt vann i kjøleskap.
3 store gulrøtter
200 g baconterninger, gjerne tørrsaltet
3 ss smør
ca. 2 ss hvetemel til hvitsaus
ca. 2 ss meierismør til hvitsaus
H-melk
Salt og pepper
Muskatnøtt
300-400 g Gulløyepotet
Relaterte produkter
Ingredienser
Til 2 personer
Ca 400 g boknafisk i porsjoner. Fisken utvannet i cirka 1 døgn i kaldt vann i kjøleskap.
3 store gulrøtter
200 g baconterninger, gjerne tørrsaltet
3 ss smør
ca. 2 ss hvetemel til hvitsaus
ca. 2 ss meierismør til hvitsaus
H-melk
Salt og pepper
Muskatnøtt
300-400 g Gulløyepotet