Gulløye er Nord-Norges egen gourmetpotet som har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historien forteller at poteten var i skreppa til rallarene som kom vandrende fra Sverige. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen.

Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år, men de er desto mer verdt å vente på. Gulløye er en skjør potet som sprekker lett under opptak og lagring. Fra gamle dager sies det at potetbøndene nikket anerkjennende når de kunne høre Gulløye sprakk under opptak. Dette var et tegn på at årets avling var av den riktige kvaliteten. Poteten er lett gjenkjennelig med de røde groehullene «øyan» – som sorten er alene om å ha. 

Høsten 2007 ble Gulløye fra Nord-Norge tildelt Beskyttet Opprinnelsesbetegnelse. Denne betegnelsen gis til produkter som har en svært nær tiknytning til et geografisk område og har unike produktkvaliteter som kan tilskrives klima, jordsmonn og produksjonsmetoder. Det er våre produsenter gjennom Produsentorganisasjonen Ottar som er rettmessig bruker.

Gulløye er sorten for potetelskere! Den er melen og svært velsmakende med en nesten nøtteaktig smak.

  • Sesong

    Fra opptaket som starter på høsten og så lenge vi har på lager. I februar/mars pleier lagrene å bli tomme.

  • Forpakningsstørrelse

    2 kgs pose.

  • Hvor kan jeg kjøpe

    Dagligvarebutikker som Meny, Spar, Eurospar, Joker Kiwi og Coop har anledning til å bestille fra oss. Snakk med butikken direkte om de kan legge inn bestilling til deg.

  • Oppbevaring

    Poteter oppbevares mørkt og kjølig i originalemballasjen. Optimal temperatur er 5-6 grader. Er det for kaldt blir poteten søt.

  • Serveringstips

    Server nykokt Gulløye til viltsteik med saus. Egner seg også ypperlig til lutefisk. For tips til hvordan du koker Gulløye fra Nord-Norge, se våre oppskrifter. Gulløye mini er gode til saltbaking.