Målselvnepe er elsket av mange nordlendinger for sin søte smak som minner både om reddik og kålrot. Den går også under navnet «det nordnorske eplet» – et navn som antyder at den gjerne spises rå.

Målselvnepe dyrkes kun nord for polarsirkelen og dens historie strekker seg tilbake til pomorhandelen mellom russiske og nordnorske handelsmenn på 17- og 1800 da forløperen til Målselvnepa kom til Nord-Norge. Frø kom i hendene til blant annet Ole Enok Olsen som bodde ved Luneborg i Målselv. Gjennom mangeårig avl la han grunnlaget for dagens Målselvnepe. Mens «russenepa» var stor, flat og gjerne med rød skolt, valgte Ole Enok ut gule, sirkelrunde eksemplarer med innhult rotfeste. Denne nepa ble kalt Ol-Enok-nepa og etter hvert Målselvnepe. Dagens Målselvnepe har de egenskapene som Ole Enok i sin tid la lagt vekt på i sin frøavl.

I 2018 ble Målselvnepe fra Nord-Norge ble tildelt Beskyttet Geografisk Betegnelse. Med tildelingen følger en offentlig produktforskrift med krav til alt fra frø, jordsmonn, høsting og lagring. Kravene skal sikre høy kvalitet og at et tradisjonelt nordnorsk produkt blir tatt vare på for fremtidige generasjoner.

Tromspotet har investert i en pakkemaskin for å pakke hver enkel nepe inn i pustende plast. Med dette vil hver nepe også kunne merkes med opprinnelse, høstedato, lagringsanvisninger og produsent. Plastinnpakningen øker også holdbarheten til Målselvnepene slik at matsvinnet reduseres betraktelig både under lagring, transport og i butikk der grønnsakene er eksponert for mye lys og varme.

Vil du lære mer om nordnorske grønnsaker, Målselvnepe og se spennende oppskrifter? Les mer på www.smaknord.no

  • Sesong

    Fra månedsskiftet juli/august til ut året.

  • Hvor kan jeg kjøpe

    I sesong kan du finne Målselvnepe i flere butikker i Nord-Norge. Dagligvarebutikker som Meny, Spar, Eurospar, Joker Kiwi og Coop har anledning til å bestille fra oss. Snakk med butikken direkte om de kan legge inn bestilling til deg.

  • Salgsstørrelser

    Målselvnepe selges enkeltvis i ulike størrelser.

  • Serveringstips

    Målselvnepe spises ofte rå, men også i lapskaus, stuinger eller i mer moderne retter som wok. For flere oppskrifter – se vår nettside www.smaknord.no