
Poteten er en plante som krever lys, varme og fuktighet for å leve. Alt i riktig mengde og til riktig tid. I Nord-Norge er vekstsesongen kort og hektisk, kun 90-110 dager sammenlignet med Sør-. Når våronna starter fra tidligst midt i mai, er det midnattsol. Da er det lyst døgnet rundt, og ved finværsdager kan plantene drive med fotosyntese og vokse opptil 20 timer i døgnet – altså nesten kontinuerlig. Takket være Golfstrømmen har vi også et litt mildere klima sammenlignet med andre regioner på samme breddegrad, hvor det stort sett er permafrost.
Lyset, dets sammensetning og det kjølige klimaet gjør at vi kan høste poteter og grønnsaker etter 2-3,5 måneder og det med særegne kvaliteter.
Kvaliteten til grønnsaker dyrket i nord gir seg til kjenne i smaken. Kanskje har du selv smakt eller hørt at nordnorske gulrøtter og kålrot smaker søtere? I motsetning til hva en skulle tro inneholder de ikke mer sukker enn grønnsaker dyrket lenger sør, men derimot færre bitterstoffer – så da blir smaken naturlig søtere.
For potetene gir den korte nordnorske sommeren en intensiv vekstperiode, noe som gir en utpreget potetsmak. Vi har siden oppstarten i 1995 vært opptatt av å finne frem til potetsorter som er tilpasset dyrking i arktiske strøk.I 2006 startet det et prosjektarbeid i regi av en av våre produsenter – Grundnes gård, som i samarbeid med den norske foredleren av potet – Graminor leter etter nye potetsorter. Målet er å finne frem til gode, nye potetsorter som passer til våre breddegrader. Det er et møysommelig arbeid, og å få frem en ny potetsort tar opp til 10 år!
Gulløye fra Nord-Norge er et eksempel på en potetsort som trives best her nord. Den kjennetegnes ved sine markante potetsmak mange vet å verdsette.
En annen fordel ved det nordnorske klimaet er også at vi slipper unna en del planteskadegjørere. I konvensjonell dyrking brukes det derfor minimalt med sprøytemidler.
Besøk våre produktsider for oversikt over poteter og grønnsaker fra oss som du finner i handelen.