Marquise-poteter

Denne oppskriften vant 3.pris i konkurransen som ble avholdt høsten 2008. Innsendt av Ellinor Elverland, Gibostad

I denne oppskrifter brukte Anne-Karin Gulløye, men også andre melne midnattsolpoteter kan brukes.

Ingredienser:
1 kg melne poteter, eks Midnattsolpotet Mandel
2 ss smør
3 eggeplommer - hold av litt eggeplomme til pensling av redene
3 ss melk
salt og pepper

Tomatfyll;
500 g faste tomater
2ss olivenolje
2 sjalottløk, finhakket, salt og pepper
Litt frisk, hakket persille eller basilikum

Fremgangsmåte:

1. Skrell potetene og kok dem i lettsaltet vann til de er møre.

2. Mens potetene koker, forberedes fyllet. Gjør slik for å skrelle tomatene på best mulig måte: Kok opp vann, snitt tomatene i den butte enden med en spiss kniv. La tomatene ligge få minutter i kokvarmt vann til skinnet løsner. Avkjøl dem raskt i iskaldt vann. Skrell dem, del dem og grav ut frø og saft. Skjær tomatene i små terninger.

3. Varm olje i en stor stekepanne, moderat varme. Stek finhakket sjalottløk til den er myk og blank. Tilsett hakkede tomater, salt og pepper. Sett til side.

4. Straks potetene er kokt, helles kokevannet av og potetene dampes godt. Finmos potetene med gaffel eller maskin med grovvisp. Bland inn smør, eggeplomme, salt og peppet etter smak. Bland mosen godt.

5. Ca. 15 minutter før servering: Varm ovnsgrillen eller stekeovnen til høyeste varme. Dekk et ovnsbrett med bakepapir og pensle papiret med olje. Fyll potetmassen i en sprøytepose isatt mellomstor stjernetyll. Sprøyt ut en rund bunn i ett lag til rede, diameter 10-12 cm. Deretter ca.3 runder med redekant over ytterkant av bunnen. Pensle kanten av redene forsiktig med eggeplomme utrørt i litt vann.

6. Grill eller stek redene i ca.5 - 10 minutter til de er gyllenbrune.

7. Like før servering varmes tomatfyllet.

8. Servering: Legg redene på varmt fat eller tallerkener. Fordel tomatfyllet i redene. Dryss eller pynt med basilikum eller persille.

Retten passer som tilbehør til både kjøtt og fiskeretter, dessuten er den meget dekorativ.