Rødsei fra Salten med kålrotstappe og gulrotstuing

Denne oppskriften er laget av Sansenes Kjøkken, Elke Stangeland, og ble presentert på Kråkeslottet på Senja, i et samarbeid med Midnattsolpotet, Eksportutvalget for fisk, Opplysningskontoret for frukt og grønt samt Ica's matblad "Glad i Mat". Resultatet ble inspirerende, overraskende og nydelige matretter med Midnattsolpotet og fisk som hovedingredienser!

Rødsei er en gammel nordnorsk tradisjon. Server med gode poteter til! Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Ingredienser:


500 g rødsei
vann
8 baconskiver
12 gode poteter (Gulløye eller Mandel)

Kålrotstappe:


600 g kålrot
ca 1 dl vann
snaut 2 dl melk
salt og hvit pepper
en smørklatt
2-3 ss finhakket dill

Gulrotstuing:


4 gulrøtter i biter/skiver
2 ss smør
3 ss hvetemel
2 dl lettmelk
1 dl matfløte
salt og pepper
revet muskat

Fremgangsmåte:


Rens seien og skjær i serveringsbiter. Vann ut fisken i 4 - 5 timer.
Skrell kålrot til stappe og del i biter. Kokes møre i vann. Mos med en stapper i kjelen. Rør inn melk til stappen er passe tykk. Kok opp. Smak til med salt og pepper. Tilsett smørklatten og bland inn hakket dill.
Kok gulrøtter til stuingen. Lag en god hvit saus av hvetemel, smør og lettmelk. Tilsett fløten og la koke opp igjen. Får putre noen minutter. Smakes godt til og blandes med gulrøttene.
Kok poteter med skallet på. Sprøstek baconskivene.

Kok opp fisken og slå vannet av. Kok opp igjen i nytt, friskt vann. La fisken få trekke ca. 10 minutter.

Server rødsei og alt det gode tilbehøret mens alt er skikkelig varmt.

Dette tilbehøret passer også godt til pannestekt eller kokt klippfisk, til saltet torsk, til røkt kolje eller boknafisk.