Gulløye fra Nord-Norge


Gulløye er Nord Norges egen potet som har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historien forteller at poteten var i skreppa til rallarne som kom vandrende over kjølen fra Sverige. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen. Potetsorten er lunefull og avlingene varierer endel fra år til år, men de er desto mer verd å vente på. Gulløye er en skjør potet som sprekker lett under opptak og lagring. Fra gamle dager sies det at potetbøndene nikket anerkjennende når de kunne høre Gulløye sprakk under opptak. Dette var et tegn på at årets avling var av den riktige kvaliteten.

Gulløye er gourmetpoteten for "kjennere" som vet hva en god potet betyr for matopplevelsen.

Den intensive nordnorske vekstsesongen gir Midnattsolpotet Gulløye en kraftig, litt nøtteaktig potetsmak og en melen konsistens. Ytre kjennetegn på Gulløye er de røde groehullene eller "øyan" - som sorten er alene om å ha. Innvendig kjennetegnes poteten med sitt delikate gule kjøtt. I butikken finnes Midnattsolpotet Gulløye i 2 kg's forpakning.


Midnattsolpotet Gulløye finnes også som småpoteter. Det er delikate, små poteter fulle av smak. Småpotetene kan serveres både varme og kalde, som tapas eller som spennende tilbehør til en vanlig middag. Det beste er - du trenger ikke å skrelle de! Vi selger småpotet både til storhusholdning og i dagligvare.


Se etter Midnattsolpotetene i butikken hvor du handler til vanlig!

Høsten 2007 ble Gulløye fra Nord-Norge tildelt beskyttet betegnelse fra KSLMatmerk. Denne betegnelsen gis til produkter som har en svært nær tiknytning til et geografisk område og har unike produktkvaliteter som kan tilskrives klima, jordsmonn og produksjonsmetoder.

Les mer om merkeordningen på: http://www.beskyttedebetegnelser.no


Tilberedning:
Dampkokes i 15 - 20 minutter.
Gulløye bevarer smak og næringsinnhold best om du dampkoker den med skallet på. Ikke fortvil om potene sprekker under koking - dette er et kvalitetstegn for Gulløye!

Serveringstips:
Server nykokt Gulløye til viltsteik med saus. Egner seg også ypperlig til lutefisk.